Legenda babei Dochia

„Cu multi, multi, multi ani in urma, traia o femeie batrana care se numea Dochia .Ea avea o fiica vitrega pe care nu o avea la inima. Intr-o zi de iarna cumplita baba Dochia i-a dat fetei o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Tanara fata s-a dus la rau si a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare, pe atat devenea haina mai neagra! Si cum muncea ea de zor incercand sa spele haina, a aparut un barbat tanar si chipes, care se numea Martisor, si a intrebat-o de ce plange.

Fata i-a povestit lui Martisor ce i s-a intamplat. Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica , i-a oferit o floare rosie cu alb si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa haina era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Ea nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. Deodata a vazut floarea din parul fetei. „De unde o ai?” o intreba batrana, „este inca iarna”.

Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le purta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf i s-a aratat Martisor: „Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala?” a grait el, „tu, cea care ai obligat fata cea buna sa spele iarna hainele la rau.” Apoi a disparut.

Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre.”

Zilele Babei ,Babele, (1-9 martie) reprezintă un ciclu de 9 sau 12 zile, ce corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte. Ziua de 9 martie, când a murit Dochia, este considerată graniţa dintre anotimpul friguros şi cel călduros. Astfel, în unele zone ale ţării se consideră că, după încheierea Zilelor Babelor, ar urma alte nouă zile, “Zilele Moşilor”, ceva mai călduroase, între 10 şi 17 martie. Ziua de 1 martie este baba primăverii, cea a semănatului. A doua babă, ziua de 2 martie, este cea a muncii de vară, iar a treia este baba toamnei, cea a culesului. Astfel, datina din străbuni arată că aşa cum vor fi cele trei zile, asemeni vor fi şi cele trei anotimpuri din acel an, iar cum va fi a noua babă, aşa va fi vremea timp de 40 de zile.

În fiecare an la începutul lui martie, fiecare român îşi alege “o babă”, adică o zi intre 1 si 9 martie. În această perioadă a anului, perioada de tranziţie între anotimpul rece şi cel cald, vremea este cu precădere capricioasă şi schimbătoare. Dacă ziua corespunzătoare “babei” alese este frumoasă şi însorită , celui ce a ales-o îi va merge bine tot anul. Dacă  , în schimb, ziua aleasă este înnorată şi ploioasă , persoana în cauză va avea dificultăţi de trecut în anul respectiv.

Azi a fost o zi minunatat!Daca v-ati ales o zi drept baba, sa fie ca aceasta, frumoasa si senina, ca sa va mearga bine si senin tot anul!
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: